Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това коментира

...
Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това коментира
Коментари Харесай

Денков: Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен

Смятаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен. Това разяснява преди съвещанието на Министерския съвет министър председателят Николай Денков.

„ Днес горещата тематика е възбраната за импорт на зърно от Украйна в някои европейски страни, в това число България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в „ липса на каквато и да било държавна поддръжка за бранша ”. Втората позиция е на държавното управление, което има грижа да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули, на фуражите, по-ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт, без да се помпа инфлацията, както и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители ”, сподели Денков.

Премиерът акцентира, че освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули и инфлацията, което по думите му ще помогне най-много на хората с ниски приходи, както и ще усили приходите в бюджета от импорт и експорт.

„ Досега, за 2023 година, пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са на стойност от 146 милиона лв.. Тези средства биха могли да се употребяват за обучение, опазване на здравето, просвета или за подкрепяне на земеделския бранш, да вземем за пример. Ще обезпечат работата на фабрики за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и непознатите пазари. Затова считаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен ”, добави министър-председателят.

Денков сподели, че за тази година са изплатени и планувани за погашение към земеделските производители към 2 милиарда лв. от дотации и помощи. „ Аз фактически съм сюрпризиран, че бранш, който е получил и получава 2 милиарда лв. за година, може да твърди, че липсва каквато и да била държавна поддръжка ”, подлага на критика той.

„ От тези 2 милиарда лева - 890 млн. са от държавен фонд „ Земеделие ” по европейска линия. Това са европейски средства. 388 млн. през ДФЗ от държавния бюджет, които са отделени, тъй че да не се дадат от други пера. Отделно, 390 млн. от централния бюджет и 290 млн. от бюджета на Министерството на земеделието и храните ”, разясни министър председателят.

Министър-председателят акцентира, че изказванието, че страната няма грижа за бранша, е погрешно. „ Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции ”, настоя той.

„ От началото на месец септември изследваме европейския опит за ограничение на надценките по веригата от аграрния производител до крайния консуматор. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничение на тези надценки като времена мярка за поддръжка на производителите и потребителите ”, разгласи Денков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР